Україна, м Дніпро, площа академіка Стародубова 1

ВІДДІЛ ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ ПРОБЛЕМ МЕТАЛУРГІЙНИХ ПРОЦЕСІВ

Керівник відділу

СТЕПАНЕНКО Дмитро Олександрович

Кандидат технічних наук

d.gorodenskiy@gmail.com

Основні напрями діяльності відділу:

  • Розвиток теорії фізико-хімічного моделювання багатокомпонентних металевих і оксидних систем, фізико-хімічних моделей структури металевих і шлакових розплавів, дослідження закономірностей формування їх властивостей в залежності від складу на основі параметрів міжатомної взаємодії в них.
  • Дослідження закономірностей зміни властивостей металопродукції в залежності від хімічного складу і технології, що включає отримання, рафінування, модифікування і мікролегування; опис з єдиних методологічних позицій впливу складу і умов отримання металопродукції на різних стадіях переділу на її якість; вироблення шляхів оптимізації наскрізних технологій виробництва та управління якістю металопродукції.
  • Створення системи інформаційного забезпечення теоретичної та прикладної металургії, що включає створення, поповнення та актуалізацію баз і банків даних за властивостями шихтових матеріалів, металургійних розплавів і результатів їх взаємодії на основі розвитку ідей теорії фізико-хімічного моделювання.
  • Розвиток методології створення моделей для прогнозування фізико-хімічних і технологічних властивостей металургійних розплавів на основі накопиченого фонду експериментальних даних.
  • Розробка алгоритмічного та прикладного програмного забезпечення комп’ютерних систем аналізу багатовимірних масивів експериментальних даних в системах інформаційного забезпечення АСНД і АСУТП.
  • Розробка комп’ютерних систем контролю і управління якістю чавуну і сталі на основі комплексного врахування фізико-хімічних і технологічних властивостей розплавів.

Наукові співробітники відділу:

ТОГОБИЦЬКА Дар’я Миколаївна

БЄЛЬКОВА Алла Іванівна

СТЕПАНЕНКО Дмитро Олександрович

КУКСА Олег Володимирович

ЦЮПА Наталя Олександрівна

ПОВОРОТНЯ Ірина Романівна

ЛІХАЧОВ Юрій Михайлович 

ХОДОТОВА Надія Євстахівна

ГРИШИН Олександр Михайлович

Черський Сергій Сергійович

Малієнко Валентина Олександрівна